27 september 2011

NEC – Krayenhoff 1

 

Badsoc

 

Het seizoen is nog maar net begonnen, of NEC breekt meerdere records. We hebben inmiddels vier wedstrijden gespeeld, het is inmiddels oktober, en dit is pas het eerste verslag. Ook een record is dat we de eerste drie wedstrijden op rij hebben verloren. Zo’n slechte start hadden we nog nooit. Gelukkig waren de eerste twee wedstrijden oefenpotjes, dus de schade voor de competitie valt nog mee.

 

Nog voordat onze vierde wedstrijd begon, tegen Krayenhoff, werd bijna nog een record gebroken – en wel een heel blamerende: het leek de eerste keer dat we allemaal afzonderlijk naar de hal gingen. Maar Sjoerd had op het laatste moment Jan opgehaald, zodat deze mijlpaal in gemakzucht en burgerlijkheid nog even wordt uitgesteld. Hoe dan ook, Sjoerd introduceerde in de kleedkamer het Badsoc-model, als middel tot een betere communicatie binnen ons team. Badsoc staat behalve voor de ‘Badminton Society van de Lancaster University’ voor Bezwaar herkennen en erkennen, Aandacht geven aan het bezwaar, Doorvragen, Samenvatten, Oplossen en Conclusie/check. Het is me even ontgaan waar Sjoerd dit alles heeft opgestoken, laat staan of hij het ooit heeft toegepast, maar verlicht geworden door deze wijsheid zweefden we het veld op. Misschien daardoor waren we wat minder oplettend, want ondanks ons goede spel kregen we drie goals om de oren, dankzij individuele fouten. Nu is Krayenhoff een goed team, de nummer drie van vorig jaar, maar om zomaar daarvan te verliezen, stuitte bij ons op bezwaar. Dat werd ogenblikkelijk herkend door Sjoerd die enkele stappen van de Badsoc-procedure oversloeg en in de rust tot de conclusie kwam: ‘Godverdomme jongens, we moeten beter ons best doen.’

 

Dat was precies wat we nodig hadden. Of lag het aan Jeroen die halverwege de wedstrijd kwam kijken? Vanaf dat moment ging het stukken beter. Nadat Remco na maandenlange zaalvoetbalonthouding weer wat gewend was aan de plofbal, dribbelde hij zich langs drie spelers en verschalkte de keeper met een leep stiftje. De volgende goal was van ongekende schoonheid: een snel uitgevoerde uitbraak waarbij Patrick vanaf linksvoor de bal snoeihard voorgaf, zodat Gerard de bal erin kon lopen. (Nog dezelfde avond zou Real Madrid net zo’n snelle goal maken tegen Ajax.) Even daarna scoorde Remco opnieuw, ditmaal door de bal listig onder de keeper door te schuiven.

 

Krayenhoff kwam weer op voorsprong dankzij een goede pingel van hun beste man, wat Sjoerd bijna deed ontploffen en de oorzaak legde bij de zwakte van de verdediging. Niet heel erg Badsoc, dus zijn aantijgingen legden we ook meteen naast ons neer. Daarop richtte Sjoerd zijn woede op de scheidsrechter, ditmaal wegens vermeend ruw spel van de tegenstander. (De scheids had een andere cursus gedaan dan Badsoc, namelijk negeren – hij liet Sjoerd achteraf nog wel weten dat hij hem bijna uit het veld had gestuurd.) Vlak daarna was de stand weer in evenwicht, nadat Paul met een mooi passje buitenom Patrick in stelling bracht. Patrick bedacht zich geen moment en joeg de bal in de kruising. De wedstrijd werd steeds spannender en beleefde zijn hoogtepunt bij een felle uitbraak, bekroond door Erik met een schot dat het midden hield tussen een stift en een verwoestende pegel.

 

Na de ijzingwekkende laatste minuten konden we dan eindelijk de eerste overwinning van het seizoen vieren. Goed spel, hoog niveau, mede dankzij drie wissels. Sjoerd koos wijselijk het hazenpad en ontvluchtte daarmee een pijnlijke Badsoc-evaluatie, terwijl we in Trianon deze methode nog eens analyseerden door vergelijking met de creatiespiraal van Marinus Knoope. De conclusie: gebakken lucht verkoopt goed, Nigel de Jong is de best betaalde Nederlandse voetballer ter wereld en Ajax heeft niets te zoeken in de Champions League.

 

En wij doen weer mee.

 

Paul