18 oktober 2011

SCE2-NEC

 

Grappen

 

Komt een man bij de bakker.

“Mag ik een brood?”

“Wit of bruin?”

“Ja.”

“Wat ja?”

“Ja, bakker.”

Vroeger vond ik dit de beste mop die ik kende. En nu vind ik ‘m nog steeds leuk. Dat zegt iets over mij, misschien had ik bakker moeten worden. Of man. Misschien ben ik een out-of-the-box-denker, of autoriteitgevoelig of bang voor bakkers. Of alledrie.

Grappen zijn van alle tijden, en flauwe grappen zeker. (Eva zei tegen Adam: “Moet je deze peer eens proeven.”). Een grap, volgens Van Dale “iets vermakelijks, aardigheid, geestigheid, kwinkslag”, zegt natuurlijk iets over de maker ervan. Flauwe mensen maken vaak flauwe grappen, gelovige mensen vertellen geen geintjes over God of kerk, ongelovigen juist wel. Taalgevoeligen maken woordgrapjes en woordspelingen.  Personen, die in de anale fase zijn blijven steken, vertellen dito moppen. Zegt de ene holbewoner tegen de andere holbewoner: "Het is vochtig, donker en er komt een enorme strontlucht uit, wat is het?" Zegt de ander: "Mijn hol!" Dit zou dus goed een mop van Sjoerd kunnen zijn. Waarschijnlijk zou hij er zelf het hardst om lachen. Ook grappen over anussen (ani?), fallussen (falli?) en andere seksueel getinte zaken doen het bij hem altijd goed. Vreemd daarom dat mijn kleine grapje over een kwijtgeraakte bal zoveel ophef veroorzaakte. Allerlei methodes met onbegrijpelijke afkortingen zouden gehanteerd moeten om mij weer op het rechte pad te brengen.

Uiteraard ging de rest van ons team hier niet serieus op in en werd er een afkortingengrap van gemaakt, waaraan ik gretig meedeed. (LIFO betekent Life Orientations en is erop gericht prestaties van mensen te optimaliseren, en om de sterke kanten van personen die moeten samenwerken te stimuleren.) Gelukkig was in de kleedkamer van het balincident niks meer te merken, behalve dat de bal nog steeds zoek was. Zo konden we de laagvliegers van SCE eensgezind op een 6-2 nederlaag trakteren, hoewel dat meer voeten in de aarde had dan gedacht. We speelden te slordig, waardoor SCE tot 3-2 nog kans op een verrassing had, maar uiteindelijk counterden we naar een ruime zege. Grieperige Patrick zou eigenlijk na twee gescoorde goals de douche opzoeken, maar gelukkig bleef hij tot het einde en maakte er nog drie. Casper, helemaal terug na een blessure, maakte het sextet (nee Sjoerd!) vol. Onze doelman keepte een puike partij, enkele keren met hulp van het aluminium houtwerk. En qua humor deed de scheids een duit in het symbolische zakje (nee Sjoerd!) door te stellen dat keepers rare snoeshanen zijn, op het moment dat Sjoerd zijn veter opnieuw wilde strikken en daarna zijn handschoenen verkeerd om aandeed. Ha!

De enige die het lachen allang was vergaan was Erik. De motor van onze ploeg bleef pruttelend aan de kant, omdat de KNVB of ons aller Jos van de Akker had verzuimd zijn nieuwe pasje op te sturen. En die grappige scheidsrechter was onverbiddelijk, omdat hij van KNVB-zijde werd geobserveerd door een rapporteur met een regenjas aan en een donkere bril op. Vergeten te vragen waarom hij Erik’s spelerspas niet even had meegenomen.

Ook tijdens het douchen vonden we de bal niet terug en Sjoerd stelde om onverklaarbare redenen zijn rondje opnieuw een week. Dat begint een running gag te worden.

Ajax won knap met 0-2 in en van Zagreb en toen werd het tijd voor een laatste goede mop. Weet jij nog hoe die ging, Paul?

Gerard