3 januari 2012

NEC – Morado 4  (4-2)
 
Koffietijd
 
Het is al jaren de gewoonte om met z’n allen te verzamelen bij de sponsor, voordat we naar de sporthal gaan. Vroeger was dat noodzaak omdat bijna niemand van ons een auto had. Nu iedereen zich het luie gemak van de auto kan veroorloven, is het verzamelen bij Trianon danig afgenomen. Gerard, Patrick en ik zijn nog de enige trouwe Trianonverzamelaars. Soms komen ook Jan, Wim of Sjoerd. Als je de pech hebt om bij Sjoerd in de auto te zitten, maak je een goede kans om te worden bedwelmd door een venijnige Red-Bull-lucht. Sjoerd giet namelijk elke wedstrijd van te voren zo’n blikje hyper-energiedrankje naar binnen - waarschijnlijk geen echte Red Bull maar een veel goedkopere versie van Aldi (hij woont er tenslotte pal boven).
 
Ik heb me altijd al afgevraagd of dat helpt. Zelf ook wel eens een slokje van Sjoerds toverdrankje genomen, maar de smaak is al net zo heftig als de geur – je gaat er niet van zweven, zoals in de reclame, maar boeren. En drie uur later proef je het nog steeds in je bek.
 
Red Bull bestaat vooral uit cafeďne. Onlangs is op de Sheffield Hallam University in Engeland onderzoek gedaan naar effect van cafeďne in de sport. Het was al bekend dat cafeďne en koolhydraten goed zijn voor het uithoudingsvermogen, maar nu is ook gekeken naar prestaties. De onderzoekers testten allerlei voetbalhandelingen zoals behendigheid, dribbelen, sprinten, koppen en gemikt schieten, en dat allemaal in sessies van twee keer 45 minuten. Het bleek dat cafeďne, in combinatie met koolhydraten, een positieve invloed heeft op de intensiteit van de sprints, maar ook de nauwkeurigheid van het dribbelen en het schieten. De onderzoekers raden sporters aan om voortaan geen koolhydratendrank te nemen om de prestaties te bevorderen, maar een koolhydraten-cafeďnedrank.
 
Pakweg zeven jaar na mijn pleidooi voor een prestatieverhogend neutje voorafgaand aan de wedstrijd (de omgekeerde u-curve), moeten we nu dus een blikje Red Bull gaan drinken. Met een scheut alcohol. En in de rust. Het helpt echt, zegt de wetenschap.
 
Ik weet niet of Sjoerd afgelopen dinsdag ook van te voren een blikje stierenvocht heeft gedronken, maar hij stond weer ouderwets alle ballen eruit te rammen. Voor de rest was het een aardige wedstrijd, beetje rommelig omdat Morado op het randje van het fysiek toelaatbare speelde (voel nog altijd de knie van de keeper in mijn been) en iedereen wat slordig was in de eindpass.
 
Gelukkig speelde ik zelf wel aardig. Bedacht me later dat ik vlak van te voren in Trianon nog een kop koffie heb gedronken. Kan geen toeval zijn!
 

Paul