2 oktober 2010

NEC – Orion 1 (beker)

 

Ad random

 

Normaal doe ik nooit mee aan voetbalpools, omdat deze altijd worden gewonnen door mensen die geen verstand hebben van voetbal - dan heb ik het vooral over 20 jaar geleden, en over vrouwen die lacherig verrast maar onuitstaanbaar ongeïnteresseerd de hoofdprijs in de schoot geworpen kregen. Afgelopen zomer maakte ik een uitzondering voor de UniVV-EK-pool, gemasseerd door het sympathieke karakter en gelokt door de aantrekkelijke prijzen. Om mijn kansen te verhogen, heb ik het formulier volstrekt ad random ingevuld. Helaas is er in al die jaren veel veranderd: óf het internationale voetbal is een stuk voorspelbaarder geworden, óf iedereen heeft opeens het voetbalverstand gekregen van vrouwen van 20 jaar geleden. Hoe dan ook, het experiment heeft gefaald: ik werd roemloos laatste, en daar was zelfs geen prijs voor.

 

Het lot was mij toch goedgezind: door het raden van het juiste aantal rode kaarten tijdens het toernooi kreeg ik een poedelprijs in de vorm van twee LED-lampen. Het bleken twee professionele computergestuurde toneelspots te zijn met elk 150 kleuren-LED-lampen, die ik voor een vriendenprijsje aan André kon verkopen.

 

Achteraf dacht ik: die laatste plaats bewijst nog helemaal niets. Er zijn veel meer manieren waarop je een voetbalpool ad random kunt invullen dan om dat gericht te doen. Dus met terugwerkende kracht was het toch heel knap van de dames.

 

Misschien moeten we het experiment een vervolg geven en een voetbalpool organiseren rond onze zaalvoetbalcompetitie. Benieuwd of het grillige verloop van onze prestaties enigszins te voorspellen valt. Na de dramatisch slechte wedstrijd van vorige week was er afgelopen dinsdag ook nauwelijks een peil op te trekken, in de bekerwedstrijd tegen Orion 1. Orion speelt een klasse lager en zou dus zwakker moeten zijn, maar kwam wel met 0-2 voor. We begonnen een inhaalrace en kwamen pas bij 4-4 langszij. In deze scheidsrechterloze wedstrijd werd met meerderheid van stemmen een goal van de tegenstander afgekeurd vanwege onopzettelijk maar hinderlijk hands. Mede daardoor konden we uiteindelijk toch met enige moeite – maar niet onverdiend – met 7-6 winnen. En Patrick scoorde eindelijk weer, ondanks (of dankzij) een Liedjesfabriekkater. Maar voor de rest was het nog matig: te slap in de omschakeling, teveel foute passjes, te weinig beweging voorin, en Jan die op de bank klaagde over een gnoom op zijn hand.

 

Nee, dan de nazit, daar zijn we tenminste goed in. Casper bedacht allerlei melige grappen over de kringspier, Erik testte de flitser van zijn iPhone en het gerucht dat Patrick door Dianne hardlopend is gezien, werd van alle kanten ontkend (en is ook ondenkbaar). Waarschijnlijk een kwestie van perspectief: Patrick was niet hardlopend maar harder lopend dan Dianne, en waarschijnlijk vluchtend voor de grote horde uitgelaten dames met hun honden op het Kops Plateau die zijn mannelijke aanwezigheid zeer op prijs stellen. Zou ook een goed gespreksonderwerp zijn geweest voor André, die toch al in de stemming was door het thema van de filosofische avond: Moet het volk wel denken? Typisch een vraag waar het volk zelf niet over na zal denken. André kwam hoe dan ook glunderend uit de achterzaal en meldde vol trots dat ze er al hangen, de LED-spots die hij van mij heeft overgenomen. Beter licht, niet warm en veel energiezuiniger dan de ouderwetse lampen. Hij heeft er prompt een paar bijgekocht.

 

Volgens mij is het beter een voetbalpool te starten over de derde helft, dat is tenminste wat voorspelbaarder dan onze wedstrijden. Een doorzakpool dus. Hoewel dat ook een keerzijde heeft, want dan worden genadeloos onze vastgeroeste patronen blootgelegd: steeds dezelfden die doorzakken, dezelfde drankjes, dezelfde grappen, de eeuwige nootjes, dezelfde discussies over de schuld van het kapitalisme, dezelfden die overblijven... En als je het gaat voorspellen omdat het zo vaak voorkomt, ga je daar zelf ook naar handelen, zodat de gewoontes nog dieper inslijten dan voorheen. Een selffulfilling prophecy.

 

Juist hier zijn vrouwen nodig om de doorzakpool in te vullen. Het liefst ad random. Wordt het een dolle boel.

 

Paul