27 november 2012

NEC – SCE 8 (beker)

 

Initialen

 

JR is dood. In 1980 was hij al eens neergeschoten in de veelbekeken serie Dallas (“Who shot JR Ewing?”), maar nu is definitief een einde gekomen aan het leven van de acteur, die deze witteboordencrimineel vorm gaf, Larry Hagman. Dat bleek nogal een rare kerel te zijn, die vier flessen champagne per dag dronk en op zondag zweeg om zijn stem te sparen. En toch nog 81 jaar geworden.

 

Er zijn niet zoveel mensen die herkend worden aan hun voorletters. D’66-oprichter HAFMO was er zo eentje, schrijver AFTh natuurlijk, die in zijn studententijd Trianon frequenteerde en nog gewoon Arie heette, en onze voormalige premier werd steeds vaker JP genoemd. Hoewel het enige jurylid van Lingo met deze lettercombinatie veel beroemder is, of niet Sjoerd? Misschien weet Paul nog een paar oude Romeinen, of Erik een masseuse met herkenbare voorletters. Wel kennen we natuurlijk allemaal John F, Willem O, Peter R, Wim T en Annie MG, maar dan verraadt de voornaam al veel.

 

Initialen, de beginletters van voor- en achternaam, volstaan soms ook om iemand aan te duiden. In de categorie ‘Vrouwelijk schoon’ kunnen we denken aan BB, de bekendste en waarschijnlijk de mooiste, CC (oogverblindend in de film Once upon a Time in the West) en voor de ouderen onder ons (Jan) MM (Some like it hot), die  ooit een verjaardagsliedje kreunde voor de hierboven al gememoreerde JFK (‘Vermoorde presidenten’). Van de afdeling ‘Kan over water lopen’ kennen we JC, hoewel deze ook voorkomt bij de Romeinse keizers en niet te vergeten de Amsterdamse voetbalorakels. En sinds kort nummer 1 in de lijst ‘Kan niet van kamermeisjes afblijven’: DSK. Maar dan nu de afdeling Voetbaltrainers. Steeds vaker zie je trainers tijdens een wedstrijd of training in een clubtrainingsjack, waarop potsierlijk de initialen van de man in kwestie zijn genaaid. Vooral Engelse coaches, maar ook Duitse en Nederlandse, hijsen zich in deze outfit, alsof anders niemand zou weten hoe de betreffende persoon zou heten. Als dat al belangrijk is. Misschien zijn de jaloers dat de spelers met hun volledig achternaam op de rug in het veld lopen en een andere verklaring is, dat bij de aanstelling van de trainer er een mooi persmomentje ontstaat, waarbij het aanbieden van een anoniem jack ongepast is. Gevolg is wel dat de trainer van PSV ongevraagd reclame maakt voor een drogisterij, de oudste Koeman aan het Europees Kampioenschap lijkt mee te doen en zijn broertje een aanhanger van de paus schijnt. Vaak zitten naast de coach ook nog allerlei assistenten, fysio's (wat is de achternaam van Nathalie?), artsen en elftalleiders tijdens de wedstrijd op de bank, met hun eigen initialen op eenzelfde trainingsjack. Zeer overbodig en totaal niet bijdragend aan de prestatie van het team. Heerenveen gaat niet beter spelen als er 1 MB op de bank zit.

 

Gelukkig hebben wij geen trainer in een jack met twee vastgenaaide letters. We hebben tien playing coaches met Trianon op de borst, die het lek nog niet boven hebben, gezien de alweer matige bekerwedstrijd tegen SCE 8, dat een klasse lager speelt. Twee keer gaven we een voorsprong van twee goals weg door slecht verdedigend werk, hetgeen uiteindelijk in een 5-5 eindstand resulteerde. Opnieuw scoorden we veel te weinig doelpunten, hadden we teveel balverlies en waren we slordig in balbezit. Het goede nieuws is dat GS zijn eerste goal van het seizoen maakte en de rest van de treffers werd verdeeld tussen PS, CK, JR en EG. De nazit was met PH en GS kwalitatief goed, maar kwantitatief slecht bezet. Gelukkig kwam de partner van eerstgenoemde nog even langs en zij maakte een scherpe analyse van onze ploeg, met aanzetten tot verbeteringen. Misschien hebben we toch een coach op de bank nodig. Er heeft zich al een kandidaat gemeld: YG.

 

Gerard