30 januari 2013

NEC – Blauw Wit

 

Matchfixing

 

‘The seasons know exactly when to change’, zong Stevie Wonder in Always, van zijn fenomenale album Songs in the Key of Life. De tekst heeft mij altijd gefascineerd. Kernachtiger kan het raadsel van de natuur niet worden geformuleerd. Hoe weten de seizoenen wanneer ze moeten veranderen?

 

Het nummer zong door mijn hoofd bij het bericht dat Europol enkele honderden gevallen van voetbalfraude heeft ontdekt: matchfixing, een woord dat van nu af aan niet meer weg te branden is uit onze taal. Het principe is simpel: in China en omstreken vindt men het leuk om op wedstrijden te wedden. Iedereen schijnt het te doen: aan de ontbijttafel een paar yen inzetten op de einduitslag Arminia Bielefeld – Rot-Weiss Erfurt of tijdens het poepen nog even voorspellen in welke minuut de eerste gele kaart valt tijdens Top Oss – Cambuur. Vooral onze Eerste Divisie schijnt populair te zijn omdat het op de vrijdagavond wordt gespeeld. Op de tribunes zitten belchinezen (ook weer zo’n mooi top-10 woord) die allerlei gegevens doorgeven aan wedkantoren in Peking en Singapore. Wanneer valt het eerste doelpunt? Wie veroorzaakt de eerste vrije trap? Hoe vaak fluit de scheidsrechter voor buitenspel?

 

Het lijkt onschuldig, dit wedden op triviale wedstrijdgegevens, maar er schuilt ook een groot gevaar. Spelers, scheidrechters en officials kunnen worden benaderd om een select aantal voorspellingen ook uit te laten komen. Nu zou het nog niet eens zo erg zijn als een Cambuurspeler een paar yen kan bijverdienen door in de 23e minuut iemand pootje te haken, maar dat ook uitslagen van Champions League wedstrijden worden beïnvloed, is natuurlijk geen goede zaak.

 

Uiteindelijk betekent matchfixing de dood voor het voetbalgenot. Probleem is dat je als toeschouwer niet meer ziet of iets is geacteerd of een briljante opwelling is van pure voetbalcreativiteit, en dat je domme fouten niet meer kunt onderscheiden van omkoperij. Voorgoed hangen boven elke wedstrijd zwarte wolken van verdenking. Zou Bergkamp zijn briljante goal tegen Newcastle in 2002 een paar keer met verdediger Nikos Dabizas hebben geoefend, zodat het heel spontaan lijkt? Zou Robben de kans op 1-0 tegen Spanje in de finale van het WK 2010 met opzet hebben gemist? Onvoorspelbaarheid is de belangrijkste aantrekkingskracht van het voetbal. Als we dat verliezen, verliezen we de sport.

 

Afgelopen woensdag speelden we tegen de koploper, Blauw Wit. Van te voren wisten we al dat het een mission impossible was: ze staan ver aan kop en zijn ook twee niveaus beter dan alle anderen. Toch speelden we heel behoorlijk en als hun man met de versleten oranje schoenen niet vijf keer had gescoord, hadden we ook nog zomaar kunnen gelijkspelen. Met opgeheven hoofd verloren we met 4-9.

 

Achteraf ga je natuurlijk van alles denken. Is Jeroen omgekocht om een kuitblessure te veinzen? Kon hun keeper nu echt niet dat schot van Remco tegenhouden? Waarom mochten we in de tweede helft nog twee keer scoren? Was dat onze eigen verdienste of lieten ze het oogluikend toe? Die ene toeschouwer op de tribune, was dat een belroemeen? Niets is meer zeker. Misschien zijn we het mikpunt geworden van een internationaal goksyndicaat. Wellicht gaan er in het Oosten veel bedragen om in voorspellingen wat de nieuwe blessure van Jan zal worden, of de eerste keer dat Patrick naar links gaat kappen in plaats van rechts, of hoeveel kilometer Casper aflegt tijdens een wedstrijd. En dan moeten we ook vrezen dat het wedden niet beperkt blijft tot het voetbal. Ik zie al voor me dat er drommen gokverslaafden in Shanghai of Boekarest in spanning afwachten met hoeveel we nu weer zullen doorzakken in Trianon, het aantal Koninckjes dat Gerard zal drinken en hoeveel flauwe grappen Sjoerd maakt. Ergens in Peking gaat gejuich op als de laatste van ons huiswaarts keert.

 

Natuurlijk is Europol zelf ook omgekocht: gokkers hebben flink ingezet op de dag en het tijdstip van de persconferentie. Met als gokhoogtepunt het precieze aantal bekendgemaakte, ‘besmette’ wedstrijden. Zo leveren de omkopingen zelf ook weer aanleiding tot omkopen, en belanden we in een krankzinnige draaikolk waarin niets meer is wat het lijkt.

 

Zouden de seizoenen daar ook last van hebben? Ze gedragen zich wel heel erg vreemd de laatste tijd.

 

Paul