3 september 2013

NEC Krayenhoff

 

Anders

 

Het wordt een raar jaar. Ik merkte het al bij het verzamelen van de voetbalspullen. De Tas met voetbalkleren heeft bij ons overzomerd, een log zwart voorwerp dat heel erg in de weg staat, maar ook een kleine belofte van een nieuw jaar voetbalvreugde uitstraalt. Naarmate de eerste speeldag dichterbij komt, galmt de verlokking van het voetbal steeds sterker. Een lichte nervositeit trilt door de kamer, de vanzelfsprekendheid moet zijn plek opnieuw veroveren. De Tas is er klaar voor, maar eventjes weet ik niet meer wat ik zelf mee moet nemen. Handdoek, voetbalschoenen, onderbroek, sokken, vergeet ik iets? Jelle kwam vroeger naar het voetbal met een plastic tasje, je hebt eigenlijk maar weinig nodig. Ook Remco heeft kleine tasjes. Of had, want Remco doet niet mee dit jaar. En misschien wel nooit meer. Alles is anders.

 

Trianon is nog hetzelfde, gelukkig. En met Joppe is er weer iemand uit Oost om te carpoolen. Bij de OC Huismanhal staat een vent in trainingspak buiten te wachten. Hij is ergens in de veertig, net zo kaal als Sjoerd maar een beetje kleiner, kijkt helder en zelfbewust uit zijn ogen. En bonk energie. Dat moet Dico zijn, onze andere aanwinst. Dico schudt ons de hand om zich voor te stellen, en doet dat ook bij een tegenstander die tegelijkertijd langskomt. Hilariteit. In gewone kleren zijn alle voetballers gelijk.

 

We zijn met zn zevenen, maar het voelt als minder. Geen Jeroen, Wim en Remco meer. Op het veld is er weinig veranderd. Spelers wisselen, maar voetbal blijft hetzelfde. Krayenhoff komen we al jaren tegen. Een mooie mix van fanatisme en gemoedelijkheid, ook zonder scheids. Het gaat redelijk gelijk op, Dico ontpopt zich in de goal als een uitstekende vervanger van Sjoerd. Jan verrekt een bilspier, maar draaft even later toch weer verwoed over het veld. Joppe is altijd aanspeelbaar en viert zijn debuut met twee goals - met stip bovenaan de topscorerlijst. Erik noteert drie assists, waarvan een prachtige voorzet op het voorhoofd van scorende Casper. Eindstand 4-2, de eerste winst is binnen.

 

Na afloop moet Dico nog looptraining geven aan een hoog spelend dameshockeyteam. De rest schuift aan op het nazomerse terras van Trianon. We hebben alles heel gehouden, deze eerste wedstrijd. Casper bestelt nog snel een maaltijdsalade als avondeten. Maar iedereen is met de auto en om tien uur is de derde helft ten einde. Tien uur al? Verdwaasd fiets ik naar huis. Terwijl mijn spieren zich langzaam opmaken voor ochtendlijk protest, probeer ik een reden te verzinnen voor mijn vroege thuiskomst.

 

Dit jaar is alles anders. Maar het went snel.

 

Paul