19 november 2014

NEC – ZVP

 

ZVP

 

Elk seizoen is het weer een verrassing hoe onze poule er uit ziet. Veel verschuivingen zijn er niet, de meeste teams komen we al jaren tegen. Soms duiken er teams op waar we al lang niet meer tegen hebben gespeeld, zoals Brakkenstein en Jonge Kracht. En heel soms hebben we een nieuwkomer in ons midden, zoals dit jaar ZVP.

 

Pas heel laat – het seizoen is al een flink eind onderweg – ging bij mij een belletje rinkelen. Over ZVP heb ik ooit geschreven. Na een duik in ons eigen NEC-archief vond ik de volgende passage in het verslag van 11 februari 2009: ‘Na ons kwam ZVP in actie. ZVP (Zaal Voetbalclub Poco) is de kleinste voetbalvereniging van Nederland, met slechts één team, maar ze spelen wel in de 1e klasse. Het team bestaat uit een restje UniVV-ers zoals Marcel Rözer en Ewout van Maurik, aangevuld met jong volk en andere oudgedienden, telgen van de onverwoestbare familie Gardien en natuurlijk aanvoerder Rob van Diest (Ewout heeft Van Diest ooit bij Quick zien spelen tegen Real Madrid met grote namen als Hugo Sanchez, Butragueno en Michel. Van Diest was als laatste man onpasseerbaar en Quick verloor slechts met 2-0. Beenhakker vroeg hem na afloop: ‘Waarom voetbal jij nog niet in de eredivisie?’).

 

En inderdaad, onze tegenstander afgelopen woensdag was inderdaad het monumentale team van vroeger, maar dan zonder Ewout, Marcel en diens neefje Jesper Rözer. Wel herkende ik nog een van de gebroeders Gardien. Jarenlang deden de broers onder de naam Gardini’s mee aan het beroemde en beruchte Kopfschmerzentoernooi, voor velen het absolute voetbalhoogtepunt van het jaar. Eenmaal had ik de eer om bij de Gardini’s te mogen invallen. Nog nooit had ik in een team gespeeld met zo’n rustig, vloeiend en intelligent spel, zo’n verlichtend soort voetbal waar je zelf ook beter van gaat spelen. Met overtuiging wonnen de Gardini’s het toernooi.

 

We waren dus gewaarschuwd, afgelopen woensdag. Desondanks was er van het begin af aan geen houden aan. Niet dat we zoveel slechter waren, maar ZVP was op alle fronten net iets beter. Ze wonnen duels op techniek, kracht of geluk, straften kleine foutjes resoluut af en hun Tangerine-achtige aanvaller schoot harder dan zijn schaduw. Andersom kwamen de passjes bij ons moeizaam aan, en bij de spaarzame momenten dat we door de stugge verdediging heen kwamen, lag de keeper of de paal in de weg. De einduitslag, 3-9, geeft dan ook goed de verhoudingen weer. ZVP staat niet voor niets bovenaan.

 

Eenmaal thuisgekomen steeg uit de diepe krochten van mijn geheugen, als een wolkje zwaveldamp, de vage herinnering dat een van de broers Gardien ooit bij FC Wageningen heeft gespeeld. En omdat de Tas met kleren deze week bij mij logeert, vanwege de onvermijdelijke wasbeurt, kon ik in de map controleren wie er bij ZVP meespeelden. In de map ligt immers ook de doorslag van het wedstrijdformulier. Er speelde inderdaad een Gardien bij ZVP, maar tot mijn grote verbazing niet eentje, maar vier! Kennelijk hebben de broers Gardien niet alleen hun voetbalgenen in de nieuwe generatie gepompt, maar deze nieuwe generatie ook opgeleid om het team over te nemen. Jaloersmakend, dat waren wij met NEC ook ooit van plan. Maar goed, ik moest dus nog controleren of het verhaal klopte dat ene Gardien bij FC Wageningen had gespeeld. Dat verhaal blijkt absoluut waar: Peter Gardien speelde in ieder geval in het seizoen 1980-1981 voor Wageningen in de Eredivisie. Ik vond zelfs een elftalfoto. En deze Peter Gardien speelde dus ook met ZVP mee tegen ons.

 

Macintosh HD:Users:Paul:Desktop:Wageningen1.jpg

 

Achter v.l.n.r. verzorger Eef Fremouw, Zeger Tollenaar, Johan Wegh, Teus vd Sluis, Rob McDonald, Peter vd Leij en Wim Fredriks. Midden v.l.n.r.: trainer Nol de Ruiter, Willem Leushuis, Henk v Brakel, Jos Hendriks, Peter Gardien, Gerdo Hazelhekke en assistenttrainer Hans Boersma. Zittend: Frits vd Klift, Cees vd Berg, Harry Suvee, Peter Heemskerk, Bram Braam en Eus v Vijfeijken.

(Bron: www.stadiondewageningseberg.nl)

 

Deze ontdekking is natuurlijk koren op de molen van Gerard, die er nog steeds prat op gaat dat hij met NEC 1 op zaterdag tegen de amateurs van Wageningen moest spelen, terwijl op dat moment er een openbare verkoop was van de traditionele groen-wit gestreepte shirts van de zojuist failliet verklaarde profclub Wageningen. Tot grote verbazing van de tegenstander kochten de spelers van NEC de hele voorraad op. En Jan en Erik zullen minstens de helft van de spelers op de foto nog herkennen – en misschien zelfs een Paniniplaatje bezitten.

 

Overigens, Rob van Diest die in zijn eentje heel Real Madrid tegenhield en een compliment kreeg van Leo Beenhakker, speelde ook mee tegen ons. Hoewel hij en Peter Gardien zeker niet de beste spelers van het veld waren, is respect op zijn plaats.

 

Maar daarmee is nog niet alles gezegd.

 

Ik speurde nog wat verder en kwam een facebookpagina tegen met een paar verslagen van hun voetbalwedstrijden dit jaar. Hier een passage uit de eerste competitiewedstrijd die een hoop verklaart: De competitie waarin dit seizoen wordt uitgekomen is de III. 01. Dit is een stuk lager dan in de gloriejaren, na het blessureleed van vorig seizoen en de toenemende vergrijzing in de achterhoede van ZVP. Inmiddels kan het centrale duo korting krijgen in het openbaar vervoer, worden ze door iedereen met u aangesproken en mogen ze vooraan komen staan in de supermarkt. Samen tikken ze de 100 ruim aan, maar na lang wikken en wegen hebben we deze nestoren Peter en Rob toch kunnen behouden voor de fans en plakken ze er zeker nog een seizoen aan vast.’

 

Blijkbaar hebben ze veel problemen gehad de afgelopen jaren, anders kukel je niet in vijf jaar tijd twee klassen naar beneden. Die genoemde nestoren Peter en Rob kennen we inmiddels. Ze koppelen het ‘stuk lager’ spelen ook duidelijk aan leeftijd. Zouden ze enige notie hebben wat onze gemiddelde leeftijd is?

 

Die eerste wedstrijd van ZVP was toevallig tegen UniZVV 2. Het is ook een van de weinige wedstrijden die ze verloren. ZVP – of althans de verslaglegger – toont zich een wel heel slechte verliezer, zo blijkt uit de beschrijving van het team van UniZVV: De tegenstander uit Weurt bestond uit een stel mensen waarbij ik me bij sommige afvroeg of ze überhaupt ooit een plofbal hadden gezien. De lokale bakker, slager, vrachtwagenchauffeur en zanger van een Rockband leken willekeurig van straat te zijn geplukt in een paar XXL-shirts te zijn gegooid en het veld in te zijn gestuurd.’

 

Wij kennen de UniZVV-ers al heel lang. Er spelen alleen academici mee en ze komen geen van allen uit Weurt. Niemand is bakker, slager of vrachtenchauffeur. Hoe hoog moet je jezelf inschatten om hierop neer te kunnen kijken? En hoe blind moet je zijn om zo’n verkeerde inschatting te kunnen maken?

 

En een ander verslag, tegen Morado 6: ‘In de tweede helft probeerde de scheidsrechter de wedstrijd naar zich toe te trekken. De man was niet voor rede vatbaar en duldde geen enkele tegenspraak. […] Het zou ons niet verbazen als de beste man ’s avonds aan de aardappelen met zijn vrouw vol trots zou vertellen wat hij die arrogante ploeg uit Nijmegen wel even had laten merken. Wij zijn er van overtuigd dat dit misselijke mannetje de bal van de buurtkinderen ook lek zal prikken, zijn hond aan een boom zou binden of gewoon de gemene oude man uithangt wanneer hij de kans krijgt.’ 

 

Deze verslagen werpen een ander licht op ZVP. Het mooie kleinste zaalvoetbalclubje van Nederland wordt omgeven door een nare geur van intellectuele en voetbaltechnische arrogantie. Jezelf groter maken door anderen naar beneden te duwen is een hele goedkope en laaghartige manier om status te verwerven. En voor wie eigenlijk? Van die zelfingenomenheid was overigens in de wedstrijd zelf niets te merken, dat moet gezegd. Maar ik ben heel benieuwd naar het verslag van de wedstrijd tegen ons. Zouden ze ons afschilderen als een stelletje tweederangs stukadoors, vishandelaren en barmannen?

 

Op één gebied zullen ze ons gelukkig nooit overtreffen: als het om wedstrijdverslagen gaat, verbleekt hun status tot een zielig dwaallichtje.

 

Paul