24 februari 2015

NEC SCE 1

 

Compressievoetbal

 

Afgelopen donderdag speelde Feijenoord de terugwedstrijd tegen AS Roma, thuis in de Kuip, na in Rome een keurige 1-1 gelijkspel te hebben bereikt. Roma heeft altijd het air dat ze zich meer zorgen maken om een verzorgd uiterlijk dan verzorgd spel. Ooit speelde Roma tegen PSV terwijl het regende de regen joeg de gel uit hun zorgvuldig gecoiffeerde kapsels en hun shirts raakten besmeurd met modder. Roma wist zich geen raad en verloor. Maar wanprestaties uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst, het regende niet in Rotterdam en Feijenoord moest flink aan de bak om de virtuele voorsprong vast te houden. Dat lukte aardig, totdat het bij Kazim-Richards tijdens de volle sprint in de hamstring schoot. Kazim-Richards is normaal gesproken de enige speler die voor Feijenoord in dit soort weedstrijden kan scoren en iedereen voelde daarmee ook aan: dit is einde oefening.

 

Pech, denkt heel Rotterdam. Maar nee, pure dommigheid.

 

Toevallig ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van hamstrings. Altijd last van gehad, minimaal een keer per jaar. Lig je er meteen drie weken uit. Ik ben er veel te laat achter gekomen dat zon hamstringblessure in de meeste gevallen eenvoudig is te voorkomen. Het tovermiddel heet compressiebroek. Je draagt het als een soort slidingbroek en het ondersteunt en verwarmt de spieren in de bovenbenen. Ik draag zon ding nu al twee jaar en heb ondanks voortschrijdende ouderdom geen last meer gehad van hamstrings en liezen. Een klein wonder. Ook steeds meer professionele voetballers dragen een compressiebroek. Let maar eens op, de volgende keer als je naar een wedstrijd kijkt. Het beste voorbeeld is onze nationale voetbalheld Arjen Robben, vroeger zo vaak geblesseerd dat dat aanleiding was voor een geinige website (isarjenrobben.geblesseerd.com). Maar sinds Robben een compressiebroek draagt, staat de site permanent op NEE. Zon broek werkt echt, en voetballers die dit voorbeeld niet navolgen, zijn dom. Net als hun medische staf. In de professionele voetballerij vertaalt dit persoonlijke zich meteen ook in geldelijk verlies. Reken maar uit hoeveel Feijenoord misloopt vanwege die ene hamstring van Kazim-Richard.

 

Afgelopen maanden kwam er bij mij nog een kwaaltje bij: last van de kuiten. Dat heeft te maken met de bloedcirculatie in de benen. Het bloed gaat makkelijk naar beneden, maar de weg naar boven is lastiger. Er zijn geen spieren die daarbij helpen, het bloed moet dat helemaal zelf doen. Klepjes in de aderen zorgen ervoor dat het bloed niet terugstroomt naar beneden. En juist bij die klepjes zit het probleem. Die zijn net als de rest van mij ook 50 jaar geworden, en doen het wat minder goed dan vroeger. Het gevolg is dat afvalstoffen in de kuit minder snel worden afgevoerd, waardoor ze gaan ophopen en het functioneren van de kuitspieren belemmeren, met spierscheurinkjes tot gevolg. Iedereen krijgt daarmee te maken, alleen de een wat eerder dan de ander.

 

Ook hier blijkt een eenvoudige oplossing: compressiekousen. Eigenlijk zijn dat gewoon steunkousen maar als voetballer wil je niet geassocieerd worden met zulk bejaardenjargon, dus noemen we het anders. Maar het werkt ongeveer hetzelfde: de sok verdeelt de druk op het been op een natuurlijke wijze. Vanaf de achillespees naar boven toe neemt de druk af, zodat het bloed een slim zetje krijgt om naar boven te stromen. Je kunt compressiekousen overigens in alle soorten en maten en hippe kleuren kopen, dus het lijkt in de verste verte niet op die vleeskleurige dingen die symbool staan voor ultieme aftakeling in een mensenleven. Een kleine rondgang langs enkele website leert bovendien dat ze hun toepassing vinden in vele sporten, met name die waar kuiten het zwaar te verduren hebben (zoals volleyballers, basketballers en hardlopers).

 

Ook hier weer een klein succesverhaal. Sinds ik compressiekousen draag, heb ik geen enkele last meer van mijn kuiten. Elke wedstrijd is een hernieuwd genot. Dat we afgelopen wedstrijd 4-4 speelden tegen de nummer 2 van onze poule is meegenomen, maar veel belangrijker nog het besef dat je dankzij kleine hulpmiddelen nog steeds kunt spelen en blessurevrij het veld kan afstappen.

 

Ik heb geen idee wat mij (en ons) nog te wachten staat aan fysieke beperkingen. Maar we hebben nu een nieuw wapen, ons antwoord op de onvermijdelijke aftakeling is compressie. Desnoods draag we compressieshirts, compressiemutsen, compressiehandschoenen en compressieleggings. Zolang we maar door kunnen gaan met voetballen.

 

Paul